Mobilais e-paraksts

  

Šajā rakstā aprakstījām iespēju elektroniski parakstīt dokumentus ārpus biroja ar viedierīci, piemēram, ministrs varētu parakstīt ministrijā vizētos dokumentus valdības sēdes starplaikos no sava viedtālruņa.
To var izdarīt iegādājoties produktu eParaksts mobile, ko piedāvā e-paraksta portāls. Tad lietotājs var saņemt parakstāmo dokumentu no biroja savā viedtālrunī un, lietojot speciālu lietojumprogrammu, to elektroniski parakstīt un nosūtīt to atpakaļ uz biroju, lai parakstīto dokumentu ievietotu/reģistrētu Lietvedības sistēmā.
Vairāk par eParaksts mobile ir pieejams te:
https://www.eparaksts.lv/lv/Produkti/Privatpersonam/mid/apraksts

Lietvedības e-aprites pielāgošana mobilajam e-parakstam

Pastāv iespēja samērā viegli pielāgoties mobilā e-paraksta lietošanai ārpus biroja, papildinot  Lietvedības e-aprites moduli ar papildus funkcionalitāti: e-parakstīšanas bloku papildinot ar 2 jauniem statusiem:

  1. Nosūtīt e-parakstam mobile
  2. Parakstīts ar e-parakstu mobile.

Šie jaunie statusi nozīmē, piemēram, ka ministra palīgs ir nosūtījis parakstāmo dokumentu no e-aprites vides ministram uz viedierīci mobilam e-parakstam un gadījumu ka palīgs ir saņēmis jau e-parakstītu dokumentu no ministra viedierīces.

E-aprites scenārija apraksts

Ministram, parasti, ir piekārtots palīgs, kurš var piedalīties ministra vietā e-aprites procesos.
Saņemot dokumentu e-aprites vidē parakstam, palīgs izvēlas jaunizveidoto e-parakstīšanas statusu: Nosūtīt e-parakstam mobile. Šai brīdī nosūtāmais dokuments tiek reģistrēts, tam tiek piešķirts jaunais e-aprites statuss un tas tiek nosūtīts pa e-pastu vai citu mobilo lietotni uz ministra viedtālruni e-parakstīšanai.
Pēc brīža ministrs atsūta atpakaļ savam palīgam e-parakstītu dokumentu un palīgs šo dokumentu e-aprites kartē var pievienot kā e-parakstītu dokumentu, norādot statusu Parakstīts ar e-parakstu mobile un tālāk automātiski tiek nodots lietvežiem nosūtīšanai adresātiem.

Secinājumi

Tātad nekā sarežģīta e-aprites scenārijā: e-aprites vide ir gatava uzgaidīt, kamēr palīgs nosūtīs parakstāmo dokumentu ministram uz viedierīci un saņems atpakaļ jau parakstītu dokumentu, lai turpinātu e-apriti.
Ar drošību saistītie jautājumi par dokumenta pārsūtīšanu uz ministra mobilo iekārtu un atpakaļ ir ministrijas IT kompetencē. Dokumentu pārsūtīšanu var veikt lietojot e-pastu, Skype, WhatsApp vai citādi.

03.10.2018

Print Friendly, PDF & Email