E-paraksts bez laika zīmoga

  

Tā kā šogad (2018) vēl ir jāmaksā par laika zīmoga (timestamp) pievienošanu e-parakstam, klienti dažreiz izvēlas iestādes darba dokumentos lietot e-parakstu bez laika zīmoga. Lietojot LVTRC piedāvātās e-parakstīšanas integrācijas bibliotēkas, tāda izvēle ir iespējama. Tikai juridiski pareizi būtu, ka ir spēkā  kāda vienošanās iestādes ietvaros vai pat starp vairākām iestādēm, ka iestādes šādi parakstītus noteikta veida dokumentus uzskata par derīgiem.

EDOC 2.0 bez laika zīmoga – vai derīgs?

LVTRC piedāvātais eParakstītājs vairs nepiedāvā e-parakstīšanas opciju bez laika zīmoga. Tas varētu būt arī izskaidrojums, kāpēc pārbaudot EDOC 2.0 formāta datnes ar e-parakstu bez laika zīmoga, tiek parādīts brīdinājums, kas var “nobaidīt” lietotāju.

Att. Brīdinājums par laika zīmoga neesamību

Pēc pārbaudes detaļām redzams, ka brīdinājuma ir saistīts ar laika zīmoga pārbaudi.

Att. EDOC 2.0 pārbaudes rezultāts

EDOC 1.02 bez laika zīmoga – derīgs

Iepriekš daudzus gadus lietotās EDOC 1.02 formāta datnēm nekādi brīdinājumi netika rādīti un nevienam neradās šaubas par dokumenta derīgumu. Arī šobrīd šie dokumenti ir derīgi.

Att. EDOC 1.02 pārbaudes rezultāts e-parakstam bez laika zīmoga

Secinājums

Iestādēm 2018.gadā ir materiāli izdevīgi lietot bezmaksas e-parakstu bez laika zīmoga. Parakstīšanas process arī ir būtiski ātrāks (~2-4sek). Iestādei tikai būtu juridiski jānoformulē, ka iestādes ietvaros noteikta veida e-parakstīti dokumenti bez laika zīmoga ir uzskatāmi par derīgiem, neskatoties uz e-paraksta pārbaudes rezultāta brīdinājumu.

Att. E-paraksta rekvizīti bez laika zīmoga

Saņemta EDOC datne bez laika zīmoga noteikti ir uzticamāka nekā vienkārša datne, jo e-paraksta esamība apliecina parakstītāja identitāti un teksta nemainību pēc parakstīšanas, tikai parakstīšanas laiks ir no lietotās darbstacijas nevis no kādas trešās (uzticamās) puses.

Sagatavots 06.01.2018. Ivars Jēkabsons

Print Friendly, PDF & Email