Par e-paraksta lietošanu

  

Atbilstoši LVRTC vēlmei no 02.01.2018 uzsākt jaunās uzticamības pakalpojumu tehnoloģiskās platformas lietošanu, mūsu klientiem tika izplatīts jaunākais Lietvedības programmā integrētais e-paraksta risinājums. No lietotāju viedokļa praktiski nekas nemainās, bet pievienojam aktualizētu aprakstu par piemērotākā e-paraksta režīmiem un to lietošanu.

E-paraksta lietošanas uzstādījumi

Viena dokumenta e-parakstīšanas process aizņem vidēji 7-17 sekundes, neskaitot PIN kodu ievadīšanu. Pastāv iespēja optimizēt šo procesu, lietotājam izvēloties sev piemērotāko e-parakstīšanas uzstādījumus.

Att. E-parakstīšanas uzstādījumi

Visbiežāk lieto e-parakstīšanu tieši dokumenta e-aprites kartē, (t.i. lietotāja acu priekšā), izmantojot  pēdējo veiksmīgo uz darbstacijas lietoto PIN kodu.

Piezīme. Pirmajā e-parakstīšanas reizē, lietotājs norāda PIN kodu un parakstīšanas izpildes gaita tiek saglabāta auditācijas (LOG) failā. Veiksmīgas izpildes gadījumā papildus tiek uzglabāti arī lietotāja un darbstacijas rekvizīti šifrētā pierakstā atkārtotai lietošanai uz šīs darbstacijas. Parakstot nākošo dokumentu  tiks lietoti šie paši rekvizīti līdz pirmajai neveiksmei, kad PIN kods būs jāievada no jauna.

Parakstīšanas rindas lietošana ļauj lietotājam paātrināt daudzu dokumentu secīgu parakstīšanu – pēc dokumenta ievietošanas parakstīšanas rindā viņš var uzreiz atvērt un lasīt nākamo dokumentu. Pēc  dokumenta ievietošanas parakstīšanas rindā, paralēli tiek iedarbināts cits Lietvedības process, kas veic rindā ievietoto dokumentu secīgu e-parakstīšanu.

E-vides uzstādījumu logs pieejams mapes E-aprites vides lapiņā “Statistika, aizvieto” vai FM Lietvedības izvēlnē (lietotājs) > E-vides uzstādījumi.

Parakstīšanas sertifikāta pārbaude

E-paraksta lietošanai uz darbstacijas nepieciešams instalēt LVTRC lietotni eParakstītājs un Java izpildes vidi (Java Client VM, mixed mode)

Att. Parakstīšanas sertifikāta pārbaude

Att. redzamajā logā ir iespēja pārliecināties par parakstīšanas sertifikāta piejamību (links “Pārbaudīt sertifikātu…”) uz darbstacijas. Piemēram, pat šāds brīdinājuma logs par sertifikāta neatrašanu ir uzskatāms IT pārstāvim par veiksmīgu, jo nozīmē, ka darbstacija ir gatava e-paraksta lietošanai – atrasta visa nepieciešamā programmatūra e-paraksta pārbaudei, izņemot e-paraksta karti.

E-aprites karte ar parakstīšanas rindu

Ja uz darbstacijas pieejams parakstīšanas rindas režīms, tad aktīvajā e-aprites parakstīšanas blokā   redzama papildus pazīme “ievietot rindā” un pēc “Parakstīt” darbības veikšanas, lietotājs var atvērt nākošo uz parakstu saņemto dokumentu, negaidot esošā dokumenta e-parakstīšanu (EDOC izveidošanu).

Att. E-aprites karte ar parakstīšanas rindu

E-parakstīšanas brīdī nosūtāmā dokumenta projekts:

1)      tiks reģistrēts Nosūtāmo dokumentu reģistrā,

2)      reģistrācijas rekvizīti ievietoti parakstāmajā WORD dokumentā,

3)      WORD dokuments ar pielikumu tiks ievietots EDOC aploksnē,

4)      EDOC aploksnei pievienots e-paraksts

5)      Parakstītais EDOC tiks saglabāts Lietvedības datu bāzē nosūtīšanai pa e-pastu vai kā DIV ziņojumu.

Sagatavots 02.01.2018. Ivars Jēkabsons

 

 

Print Friendly, PDF & Email